Wat is Yoga voor kinderen?


Kinderyoga verbindt, yoga betekent eenheid. Door yoga te doen ervaren kinderen dat ze verbonden zijn met de aarde en het universum. Deze ervaring is essentieel bij de Kundalini Yoga, het geeft een gevoel van eenheid.

Wat leren kinderen tijdens de Yogales?


Asana’s: dit zijn yogaoefeningen

Yoga voor kinderen is een speelse manier om te bewegen, de yogaoefeningen die we doen heten asana’s. Er zijn makkelijke en moeilijke oefeningen. De oefeningen werken op het klierstelsel, zenuwstelsel en het spierstelsel. Yoga heeft een diepe helende werking. Heel veel yogaoefeningen hebben dierennamen of namen van planten, dit spreekt de fantasie van kinderen aan. Kinderen worden gezond en soepel van yoga. Yoga maakt blij en gelukkig. Als kinderen het leuk vinden mogen ze ook thuis yoga doen.

Pranayama: betekent ademhalen

Kinderen leren op verschillende manieren adem te halen. Door diep in en uit te ademen wordt het lichaam gezond, de oefeningen gaan makkelijker. De kinderen kunnen zich dieper ontspannen en zich beter concentreren.

Ontspanning

Na de yogales gaan de kinderen op de rug liggen en heel diep ontspannen. Tijdens de ontspanning luisteren ze naar mooie muziek waar ze heel rustig en stil van worden.

Meditatie

Mediteren is leren om het denken schoon te maken. Er komt heel veel informatie af op de kinderen op school en thuis, hun hoofd raakt vol. Tijdens de meditatie leren de kinderen om hun hoofd leeg te maken van gedachten. Ze gaan zich hierdoor behaaglijk voelen. We mediteren met mantra’s dit zijn speciale klanken die we samen zingen. De mantra’s zorgen ervoor dat je het fijn vindt om kind te zijn, je voelt dat er licht in je hart schijnt, het licht van liefde en vrede.

Hoe zijn de yogalessen opgebouwd?


Een yogales begint met een openingslied, daarna doen we yogaoefeningen, diepe ontspanning na de yogales en een meditatie, vaak werken we met mantra’s tijdens de meditaties. We sluiten af met een yogalied.

Yoga voor kinderen is speels, de lessen zijn in de eerste plaats een feest van beweging. Een uur yoga zorgt ervoor dat kinderen zich prettig in hun lichaam voelen. Er is veel ruimte voor eigen  inbreng van de kinderen. Yoga prikkelt hun fantasie, we integreren de creatieve inbreng van kinderen in de yogaoefeningen. Er wordt voortdurend rekening gehouden met de kinderen in het algemeen en met de mogelijkheden van het individuele kind. Tijdens de les besteden we aandacht aan het uiten van ervaringen en gevoelens in gesprekjes en ook werken we met tekeningen.  Het is goed voor kinderen om te leren delen wat ze hebben meegemaakt, ook als het minder plezierige ervaringen zijn.

Wat brengt Yoga?


Ieder kind kan yoga doen en de meeste kinderen vinden het van nature heerlijk om te bewegen, yoga werkt heel diep ontspannend, daardoor voelen kinderen zich blijer, gezonder en rustiger. Voorop staat dat kinderen plezier hebben tijdens de yogales.

Yoga kan heel veel betekenen voor kinderen die problemen hebben met de concentratie, coördinatie, motoriek, ademhaling, emotionele disbalans en angsten. De lessen worden aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van de kinderen. De leraar stemt zich heel goed af op de kinderen.

Wat heb je nodig voor de yogales?


Als je naar de yogales komt draag je sportkleding, het fijnste is een katoenen shirt en broek die lekker ruim zit. Een grote badhanddoek om op te liggen.

Als je je niet lekker voelt of er zijn andere dingen die je wil vertellen zeg het voordat de yogales begint dan kan de yogaleraar er rekening mee houden.

Er zijn enkele regels die wij heel belangrijk vinden:
 
yoga is respect hebben voor jezelf en de ander,
yoga is rust,
yoga is aardig zijn voor jezelf en de ander,
yoga is aandacht, we luisteren naar elkaar,
yoga is goed voor je spullen zorgen en de spullen van een ander,
tijdens de yogales doet iedereen het goed,
we ruimen alles netjes op na de yogales,
als je een oefening niet mee kunt doen mag je even niets doen,
voor de les ga je naar de wc.
 
Ben je nieuwsgierig geworden neem dan contact op met ellenrobberecht@gmail.com