Wat is Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is een eeuwenoude wetenschap, ongeveer 800 BC, die in 1969 door Yogi Bhajan vanuit Noord India naar het Westen is gebracht. Het bevat talloze technieken om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen.

Kundalini yoga voor iedereen

Kundalini yoga is een actieve vorm van yoga. Dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met verschillende ademtechnieken. De adem neemt een centrale plaats in. Door deze speciale aandacht voor de adem maken we gemakkelijk contact met onze lichaamsenergie en levenskracht.

Resultaat

Kundalini Yoga werkt heel direct in op zowel het zenuwstelsel als het klierensysteem van de mens, waardoor je het effect van de oefeningen meteen aan den lijve ervaart in de vorm van toegenomen ontspanning, vitaliteit en alertheid.

Een directe ervaring

De schoonheid van Kundalini Yoga is gelegen in de directe ervaring die men heeft bij de beoefening ervan. Wat je ervaart gaat direct naar het hart. Je ervaart meer harmonie in jezelf en in je omgeving. Tijdens een les bereik je een goede balans tussen lichaam en geest. Hierdoor ontstaat een weldadige rust, een vrolijke stemming en een energiek gevoel.

Levensenergie

Kundalini Yoga is geschikt voor mensen die compensatie zoeken voor de alledaagse stress, hun lichaam gezond willen houden en met hun geest tot diepere inzichten willen komen. Het doel van Kundalini Yoga is om de levensenergie (kundalini) in alle chakra's vrij te laten stromen.

De Kundalini Yoga asana's (houdingen) en kriya's (oefenseries) zijn dynamisch, meditatief, versterkend en ontspannend, helend en energie gevend tegelijk. De combinatie van lichaamshoudingen en bewegingsstromen, innerlijke concentratiepunten en ademhaling evenals het gebruik van mantra's, mudra's en bhanda's bieden een ongelofelijke veelheid aan mogelijkheden om het  bewustzijn te verhogen.

Midden in het leven

Het is niet de bedoeling in eenzame teruggetrokkenheid te oefenen, maar midden in het leven te blijven staan. Kundalini Yoga helpt het leven van alledag met vertrouwen en flexibiliteit tegemoet te treden. Je wordt je ook bewuster van je acties en de gevolgen van de acties die je onderneemt. Met het verworven bewustzijn kun je beter communiceren vanuit het hier en nu.

Hoe verloopt een les kundalini yoga?

De les begint met het chanten van bepaalde mantra's. Iedere les heeft een ander thema, dit varieert van een les om het afweersysteem te verhogen tot een inleiding in de chakra's. Voordat met de daadwerkelijke kriya wordt begonnen doen we eerst wat losmaakoefeningen, wat rek- en strekwerk.

Een kriya is een yogaset met voorgeschreven oefeningen in een voorgeschreven volgorde en voorgeschreven tijden. Uiteraard mogen de tijden aangepast worden aan het niveau van de groep.

Na de kriya volgt de ontspanning. Tijdens de ontspanning wordt zachte muziek gespeeld en / of wordt een visualisatie gegeven. Deze laat toe dat de oefeningen doorwerken tot in iedere vezel van je lichaam. Daarna volgt een meditatie.

Meditatie’s

De meditaties na de kriya en de relaxatie maken ons bewust van de oneindige scheppingskracht in onszelf en in het universum. In meditatie accepteren we de aanwezigheid van gedachten zonder dat we ons eraan hechten en zonder dat we erop reageren. Als je niets met je gedachten doet, ze dus loslaat, dan komt er een punt dat het denken heel rustig gaat voelen

In Kundalini yoga is de tijd voor de meeste meditaties voorgeschreven. De meest voorkomende tijden zijn 3 minuten, 11 minuten, 22 minuten, 62 minuten.

Bij veel meditaties wordt een mantra gebruikt. Een mantra is een zich herhalende klank dat het denken en het bewustzijn verandert. Het hardop chanten van een mantra stimuleert positieve veranderingen, bevrijdt verborgen mogelijkheden en stimuleert de centra van de hersenen die het Universele Bewustzijn scheppen. Of een mantra nu hardop of in jezelf wordt gechant, je richt je op een positieve, Goddelijke klank die dwars door het negatieve van het onderbewuste denken snijdt.

Kundalini Yoga staat bekend om de vele mantra's die gebruikt worden. Mantra's kunnen niet alleen voor mediteren worden gebruikt, maar ook om lastige of zware oefeningen beter te kunnen volhouden.

Traditioneel wordt een yogales begonnen met het chanten van de volgende twee mantra's:

De eerste mantra is om je in het hier en nu te brengen, om de drukte van alledag achter je te laten en om je volledig te kunnen concentreren op de les. Ook verbindt de mantra je met de Golden Chain, met alle andere mensen die Kundalini Yoga beoefenen.


Ong Namo Guru Dev Namo
Oneindig scheppend bewustzijn
Ik begroet je, ik buig voor je
Kosmische wijsheid in mij aanwezig
Ik begroet je, ik buig voor je


De tweede mantra is een beschermende mantra. Je zet deze om je heen: de eerste regel rechts van je, de tweede achter je, de derde links en de vierde regel voor je.

 
Aad Guray Nameh
Jugaad Guray Nameh
Sat Guray Nameh
Siri Guru Devay Nameh
Ik buig voor de wijsheid die er in het begin der tijden was
Ik buig voor de wijsheid die er door alle eeuwen heen was
Ik buig voor de ware wijsheid
Ik buig voor de universele wijsheid


De les wordt afgesloten met de volgende mantra's:

Sat Nam
Ware naam of identiteit


Sat Nam is de meest voorkomende mantra. Gebruik hem bij iedere oefening, denk Sat op de inademing en Nam op de uitademing. De mantra wordt ook als groet gebruikt.
 
         
 

Wie is Yogi Bhajan?

Kundalini yoga werd aan het eind van de zestiger jaren door Yogi Bhajan uit Noord-India naar het westen gebracht. Kundalini Yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan, wordt de moeder van de yoga genoemd.

In Kundalini Yoga komen alle andere yogavormen samen.

In 1969 werd de authentieke Kundalini Yoga voor het eerst door Yogi Bhajan in het openbaar onderwezen. Hij brak de eeuwenoude code van geheimhouding en ging in het openbaar lesgeven. Toen Yogi Bhajan naar het Westen kwam in 1969 had hij de volgende intentie: 'Ik ben hier niet om leerlingen te verzamelen, ik ben gekomen om leraren op te leiden, zodat de kennis van de Kundalini Yoga aan zo veel mogelijk mensen kan worden doorgegeven.'

Sindsdien wordt deze dynamische yogavorm door steeds meer mensen met veel enthousiasme beoefend.  

Harbhajan Singh Khalsa Yogiji, bekend onder de naam Yogi Bhajan is geboren in 1929 in India. Zijn spirituele reis begon op zijn 7de jaar en op 16 jarige leeftijd werd hij door zijn leraar erkend als Meester in de Kundalini Yoga. Hij staat ook bekend als de Mahan Tantric, de enige ter wereld die de Witte Tantra mag onderwijzen.

Yogi Bhajan heeft zijn fysieke lichaam verlaten op 6 oktober 2004 terwijl hij omringd was door familie en vrienden. Hij is 75 jaar oud geworden.

Yogi Bhajan was een spirituele leraar, die in ieder mens dezelfde goddelijke identiteit zag.

"If you cannot see God in all, you cannot see God at all"